Katja kannustaa suomenratsuja vaativimpiin koululuokkiin

Hessin Leevi ja Katja Kuokka ovat tehneet hienoa pioneerityötä keskikesällä. Suomenhevosratsukko on osallistunut normaalia vaativimpiin koululuokkiin puoliveristen rinnalla.

Ja vieläpä hyvällä menestyksellä! Helsingissä ratsukko sijoittui neljänneksi Prix St George -luokassa 18 kisaajan joukossa. Nyt Lappeenrannassa Leevi ja Katja ylsivät kolmansiksi sekä Prix St George (15 kilpailijaa) että Intermediate -luokassa (9). He ylsivät historiallisesti SRL:n Pikkumestaruuden pronssille.

Hessin Leevi on Katjalle se ”hänen elämänsä hevonen”, jollaista hän ei toista usko enää saavansa suomenhevosista. Kuva: Satu Pitkänen

Virolahtelaisella Katja Kuokalla, 46, on kannustava viesti muille suomenhevosratsujen omistajille ja valmentajille:

”Hei, tulkaa muutkin mukaan. Ei tarvitse jäädä sille helppo A -tasolle.”

Jos ovat tuomarit pitäneet uusien tulokkaiden esiintymisestä, myös kilpailijat ovat ottaneet heidät avosylin vastaan.

”Olemme saaneet ihanaa tsemppiä ja kaikki elävät myös Leevin mukana, vaikka ovat kanssakilpailijoita. He ovat ihan liekeissä meidän puolestamme ja innolla ovat seuranneet meidän kehitystämme”, Katja iloitsee vastaanotosta.

Suomenhevosilla kouluratsastuksen osaamistaso on noussut Katjan mukaan ihan valtavasti. Niin Hevoset Bastionissa -tapahtuman kutsukilpailussa kuin edellisvuosien SM-kilpailuissa on ollut hienoja ratsukoita. Tähän suotuisaan kehitykseen liittyy myös Katjan halu nousta luokkavaatimuksissa.

”Vaatimustaso helppo A:ssa on niin matala, että rikkojen tuleminen radalla on olematonta eikä eroja oikein saa tehtyä eikä vaikeustasoa omassa kürissa näytettyä. Eilen (sunnuntaina) oli hienoa olla yleisessä luokassa, missä voi näyttää oman hevosensa vahvuuksia muillakin kuin volteilla.”

Rotua tärkeämpää on hyvä hevonen

Vaativiin luokkiin osallistuminen ei onnistu ilman ponnisteluja. Katja muistuttaa, että suomenhevosilla on pidempi tie kuin puoliverisillä ihan pelkästään kotimaisen rotumme kylmäverisyyden ja ruumiinrakenteen takia.

”Suomenhevoset eivät ole niin joustavia ja elastisia, mutta – ehdottoman varmasti – suomenhevosetkin kehittyvät. Hyvä hevonen on aina hyvä hevonen rotuun katsomatta. Siksi olen katsonut, että jos suomenhevonen on hyvä hevonen, niin miksi en menisi yleiseen sarjaan.”

Katjasta rotua tärkeämpää on se, että on hevonen, jolla on sekä lahjoja ja että se tekee harjoitteita mielellään. Hessin Leevillä (s. 2006; i. Lastun Leka, e. Jeviiritär, ei. Jeviiri) ovat nämä ominaisuudet. Kokoamiskyvyltään ja ratsastettavuudeltaan Leevi on erityinen.

”Leevi on nuoresta asti tarjonnut itse sitä omaa kokoamistaan. Sitä kun on kehuttu, niin se on tehnyt enemmän ja se on ollut ratsastettavuudeltaan sellainen, että sitä on voinut kehittää.”

Valmentajan on tehtävä kovasti töitä. Katjaa motivoi halu kehittyä ja kouluttaa hevosta eteenpäin. ”Ei se helppoa ole ollut. Itselläni on ollut kuitenkin sellainen motivaatio ja hyvä valmentaja.”

Hessin Leevi on I palkinnon ratsukantakirjaori. Sen on kasvattanut Heidi Sinda ja sen omistavat Katja ja Harri Kuokka. Kuvassa Katja ja Leevi valmistautuvat Hevoset Bastionissa -tapahtuman kutsukilpailuun. Kuva: Jukka Timonen

Harjoittelua monipuolistettava

Katjan kokemuksen mukaan laukanvaihdot ovat yksi suurimmista kompastuskivistä, minkä takia suomenhevoset jäävät pitkälti helppo A -tasolle.

Helposta A:sta eteenpäin tulevat laukanvaihdot ja Prix St Georgesissa jo sarjalaukanvaihdot ja puolipiruetit.  Intermediate-luokassa vaaditaan täyspiruetit ja sarjavaihdot joka toisella askeleella.

”Vaativuustaso on jo varsin kova Interissä”, Katja tunnustaa.

Hän muistuttaa, että hevosen alkupolusta lähtien sille on opetettava kokoamista ja tehtävä kuntoharjoitteita, jotta se jaksaa.

”Se on kuin punttisalilla käymistä, kun piruetteja harjoitellaan ja kun paino pitää olla takaosalla.”

Kun helppo A -taso on hallussa, harjoittelua on monipuolistettava. On päiviä, jolloin tehdään vaikeita liikkeitä ja jumpataan enemmän ja sitten on helpompia päiviä.

”Perustreeni on se pääasia. Uusien liikkeiden opettelu tehdään talvisaikaan, kun ei ole kisoja. Silloin on mietitty, mikä on se seuraavan kesän tavoite ja minkälaista pitää osata.

Katja kehottaa tarvittaessa etsimään valmentajan, joka osaa neuvoa ja jaksaa tsempata.

Toistuvalla jumpalla voima kasvaa

Katja ja Leevi harjoittelevat noin neljä kertaa viikossa: kaksi päivistä on kevyttä ja kahtena päivänä opetellaan asioita.

Leevin voiman kartuttamiseksi Katja teki Petri Tolmusen kanssa viime syksynä kunto-ohjelman, missä on määritelty, mitä tehdään milläkin viikolla ja nousujohteisesti rasitustasoa nostetaan. Sen jälkeen koittaa taas kevyt viikko. Laukkaharjoituksia tehdään kentällä.

”Harjoitellaan sitä kokoamista. Sitten voima kasvaa, kun kootaan ja mennään eteen, kootaan ja mennään eteen. Sellaisella jumpalla se voima sitten kasvaa.”

Leevi osaa kaikki osa-alueet, mitä viime sunnuntain Inter-luokassa oli. Katja kilpaili Leevillä perjantaina Prix St Georges -luokan, lauantaina Katja kävi oriinsa kanssa kävelyllä ja sunnuntaina kaksikko kisasi Interissä.

”Lauantaina minun ei tarvinnut harjoitella mitään piruetteja tai kakkosia, vaan minä luotin siihen hevoseen, että se osaa ne. Minä tein ne verryttelyssä, sillä minä en halunnut rasittaa sitä vaan että se pysyy pirteänä ja jaksaa toisenkin kisapäivän.”

Tuomareilta näkemys miltä näyttää

Täysihoitotallin ja valmentajan palveluja tarjoava Katja muistuttaa, että kouluratsastus on arvostelulaji.

”Meidän pitää uskoa ja luottaa, että tuomarit arvioivat vain sitä mitä näkevät.”

Hän myöntää, että yleisissä luokissa on tullut vastaan, että jotkut tuomarit ovat sitä mieltä, että suomenhevonen ei kuulu tänne.

”En ole takertunut siihen. Olen ratsastanut innolla, enkä ole ratsastanut tuomareita varten, vaan olen vain ratsastanut omaa kehittymistäni ja he arvioivat sitten sitä, miltä se näyttää.”

Suomenhevosten esiintyminen puoliveristen koulukilpailuissa on hyvin harvinaista. Kelmi (s. 1979, k. 2008; i. Kotomies, ei. Taaroni) kisasi yleisessä sarjassa kolme vuosikymmentä sitten. Intermediate-luokassa ei ole tiettävästi kilpaillut kuin yksi suomenhevonen ennen Hessin Leeviä.

Hessin Leevi ja Katja Kuokka ovat joka tapauksessa nykyajan pioneereja osallistuessaan yleisiin sarjoihin.

”Toivottavasti se innoittaa myös muita motivoitumaan ja kouluttamaan suomenhevosiaan. Hakekaa apua, jos ette osaa kouluttaa eteenpäin”, Katja opastaa.

Matka jatkuu vielä

Leevi on nyt laitumella ja edessä on viikon, parin palautusjakso, jolloin oria palautellaan kävely- ja maastolenkeillä.

”Itse vedän tässä muutaman päivän henkeä ja mietin näitä muutamia viikonlopun hetkiä, mitä tuli tehtyä. Sitten katson kisakalenteria, mitä siellä mahtaisi olla.”

SM-kisat ovat syyskuun alussa Ypäjällä. Katja aikoo mennä tällä kaudella Leevillä Grand Prix -luokan rataharjoituksena, jos kaikki menee hyvin.

Katja tuulettaa antaumuksella sunnuntaina ratkennutta SRL:n Pikkumestaruuden pronssia. Kuva: Krista Heikkilä

Hessin Leevi on 16-vuotias. Viime kauden ori piti kilpailusta taukoa.

”Nyt se on semmoisessa kunnossa, ettei ennen ole ollut.”

Kun kerran hevosella riittää intoa, myös ratsastajalla on kipinää.

”Ehdottomasti – matka jatkuu vielä!”

Teksti: Jukka Timonen

Etelä-Karjalan Urheiluratsastajat 15.–17.7. Lappeenranta

Vaativa A, FEI Prix St Georges, kansallinen kouluratsastuskilpailu; 15 lähtijää, 4 sijoittui:

1) r. Bretton Dream – Emilia Kaikkonen Dressage Team Travers 67,549
2) t. Florina – Kristiina Purdy Suonenjoen Vasama Riders 66,863
3) o. Hessin Leevi – Katja Kuokka Kaakon Ratsastajat 65,883

Inter I, FEI Kür Intermediare I 1998, kansallinen kouluratsastuskilpailu; 9 lähtijää, 3 sijoittui:

1) t. Florina – Kristiina Purdy Suonenjoen Vasama Riders 71,633
2) r. Bretton Dream – Emilia Kaikkonen Dressage Team Travers 68,933
3) o. Hessin Leevi – Katja Kuokka Kaakon Ratsastajat 68,067

Husön Ratsastajat 10.7. Helsinki

FEI Prix St Georges, kansallinen kouluratsastuskilpailu; 18 lähtijää, 5 sijoittui:

1) r. London Eye – Sara Maatola-Lindholm Vihdin Ratsastajat 70,784

4) o. Hessin Leevi – Katja Kuokka Kaakon Ratsastajat 65,343

Kouluratsastusluokat:
Helppo D
Helppo C
Helppo B
Helppo A
Vaativa B
Vaativa A
Prix St Georges
Intermediate I & II
Grand Prix

(Lähde: Wikipedia)