Rodun tulevaisuus

Voimaa ja tunnetta

Suosituimpien juoksijaoriiden jälkeläisten määrän lisääntyessä voimakkaasti 1980-luvulla säilyivät monet erikoisemmat sukuhaarat nimenomaan ratsu- ja pienhevosten ansiosta. Suomenhevostammoja astutetaan vuosittain noin 1000, joista 20% astutetaan ratsu- tai pienhevossuunnan oriilla.

Suomenhevosratsujen tulevaisuudessa on nähtävissä sekä mahdollisuuksia että uhkia. Kouluratsastuksessa kansallisella tasolla kilpailevista hevosista joka neljäs tai viides on suomenhevonen ja suomenhevosratsukot menestyvät hyvin myös avoimissa luokissa, vaativallakin tasolla, mutta esimerkiksi esteratsastuksessa tilanne ei vielä ole yhtä valoisa. Valjakkoajossa suomenhevoset ovat menestyneet hienosti myös kansainvälisellä tasolla.

Suomenratsut ry tukee suomenhevosen monipuolista ratsukäyttöä muun muassa järjestämällä koulutuksia ja kilpailuja. Yhdistys on ollut mukana kehittämässä suomenratsuille sekä oman kasvattajakilpailun että Suomenratsujen Kuninkaalliset -tapahtuman, joka on jo 2000-luvulla noussut yhdeksi Suomen suurimmista ratsastuskilpailuista.

Suomenhevonen on yhä useamman ratsastajan haaveissa omaksi hevoseksi. Haasteena onkin ollut koulutettujen suomenhevosratsujen tarjonta, johon pystytään vastaamaan paremmin yhdistämällä suomenhevostoimijoiden voimavarat. 

Suomenhevosyhdistykset ovat yhdistäneet voimansa suomenhevosen brändin edistämiseksi. Tutustu Suomenhevonen.fi-sivustoon!

Lisää suomenhevosesta voit lukea mm. Suomen Hippoksen sivuilta.