Laatuarvostelu

Suomenhevosten laatuarvostelu käynnistyi vuonna 1994, jolloin sitä alettiin järjestää vuosittain Nurmijärvellä ”Nuorten suomenhevosten katselmus” -nimellä. Alkuun mukana olivat ikäluokat yksivuotiaista kuusivuotiaisiin, mutta tapahtuman kasvettua edelleen nuorimmat ikäluokat pudotettiin pois – yksi- ja kaksivuotiaat osallistuvat varsanäyttelyihin.

Kun Suomenratsujen Kuninkaalliset käynnistyi vuonna 2002 Suomenhevosviikonloppuna, muutti Nuorten suomenhevosten katselmus samalla nimeään ja paikkakuntaa: Laatuarvosteluun Ypäjällä osallistuivat nyt 3-5-vuotiaat suomenhevoset. Kuusivuotiaille käynnistettiin samanaikaisesti oma ratsastuskilpailu, Tapiola-kasvattajakilpailu koulu- ja esteratsastuksessa.

Laatuarvostelu on saavuttanut suurta suosiota nuorten suomenhevosten omistajien keskuudessa ja on tarjonnut hyvän näyteikkunan nuoriin ratsunalkuihin. Jotta yhä useammalla nuorella (kolmi- ja nelivuotiaalla) suomenhevosella olisi mahdollisuus osallistua Laatuarvosteluun lähempänä kotitalliaan, on osallistujille järjestetty vuodesta 2007 keväiset karsinnat viidessä paikallisessa hevosalan oppilaitoksessa. Karsintojen parhaat jatkavat syksyiseen finaaliin.

Lisätietoja laatuarvostelusta: Hevosopisto

Karsinnat

Luokka 1 3-v tammat, oriit ja ruunat

Irtohypytys ja askellajikoe vapaana

Luokka 2 4-v tammat, oriit ja ruunat (sekä 5v varsoneet tammat)

Irtohypytys ja askellajikoe ratsain

Korona- ja EHV1-tilanteen takia v. 2021 karsinnat järjestetään elo-syyskuussa.

5-vuotiailla ei ole karsintoja, ne saavat osallistumisoikeuden finaaliin kvaalituloksen perusteella.

Finaali

Laatuarvostelun finaali 3-5-vuotiaille suomenhevosille järjestetään v. 2021 erillisenä tapahtumana Ypäjällä lokakuussa.

Laatuarvostelun tulokset

tulossa