Riitta jääkylmästä aamusuihkusta Hamurain selkään

Pohjola Finnhorse Tourin voitti Riitta Holopainen nuorella suomenhevoslupauksella Hamurailla. Loistava voittotulos 71,420 prosenttia ilahdutti ratsastajaa. Toiseksi sijoittui Anna Johansson ja Haavis-Estelle (67.407 %). Suomenhevosluokkaan osallistui vain neljä ratsukkoa.

Riitta Holopainen ja Hamurai voittivat viime syksynä Suomenratsut ry:n 6-vuotiaiden kasvattajakilpailun. Kuva: Jukka Timonen

Ulkokauteen ovat tuoneet haasteensa koronan ja herpesviruksen lisäksi pääntautiepidemia, jonka vuoksi ratsukko pääsi palaamaan kilparadoille vasta elokuussa.

”Olemme olleet kesällä kotona jopa seitsemän viikkoa”, kertoo Master-ratsastuksenopettaja ja valmentajan erikoisammattitutkinnon suorittanut ratsastuskouluyrittäjä Hyvinkäältä.

”Koska suomenhevosten sarjan finaali on kür ja siinä on mukana sulut, ajattelin alun perin, ettemme ole valmiit siihen. Hamurai on isoliikkeinen ja kilpailee ensimmäistä kauttaan tällä tasolla.”

Tahkon osakilpailun voiton ansiosta ratsukko nousi Pohjola Finnhorse Tourissa viiden kärkeen ennen viimeistä osakilpailua Kangasalla. Sen jälkeen viisi parasta ratsukkoa jatkaa finaaliin Hyvinkäälle. Seuraavana ratsukolla onkin edessä Kangasalan osakilpailu 12.9., ja loppu jää nähtäväksi.

”Nyt pitää varmasti alkaa väsäämään küriä, jotain kivaa ja maailman helpointa”, Riitta nauraa.

Riitta, 64, ratsastaa selkäongelmiensa vuoksi enää Hamuraita, joka on hänen mukaansa kiltti ja rauhallinen, mutta myös herkkä. ”Siinä on varmasti jokin sisäinen arabi, joka saa sen säikkymään.”

Riitta saa hallittua omia kipujaan jumppaamalla ja aamuisilla jääkylmillä suihkuilla. ”Olen käynyt myös avannossa. Jos ne auttavat ratsastamaan, kestän ne.”

Ratsukolta huomioidaan kolme parasta neljän osakilpailun tuloksesta. Näiden pisteiden perusteella viisi ratsukkoa selviytyy finaaliin 25.–26. syyskuuta Hyvinkäälle.

Jukka Timonen (Suomen Ratsastajainliiton tiedotteen pohjalta); Kuva: Jukka Timonen

Pohjola Finnhorse Tour 2021 – Road to Success, kouluratsastus; urheilijakohtainen;
pistetilanne kolmen osakilpailun jälkeen:

1) Anna Kärkkäinen YR 50
2) Laura Porthan YR 36
3) Lassi Lehmusto YR 34
4) Riitta Holopainen HyvUra 29,5
5) Helkky Ylönen KoRa 22 ja
    Henna Arpalo ViRa 22
7) Kira Kanerva HyvUra 16 ja
    Maija Heikkinen PARA 16 ja
    Tarja-Tuulikki Nurmi KMR 16
10) Jeanne-Marie Törnroth-Koivuniemi KAURA 15
11) Tiina Hyssänmäki TT 13
12) Pinja Kolehmainen KoRa 10
13) Aino Saavalainen HURA 10
14) Jaana Seppänen SuoVaRi 9,5
15) Sanni Niiranen KiuRa 8,5