Prinssillä läpimurto sinnikkäällä harjoittelulla

Ypäjällä kisattiin viime viikonloppuna valjakkoajon kansallinen avauskilpailu. Helppo B:ssä Suomenratsut ry:tä edustaneet Helena Kurtto oli hienosti toinen ruunallaan Helun Prinssi ja Heli Raunio sijoittui mainiosti kolmanneksi tammallaan Helan Går.

38-vuotias Helena Kurtto Tuusulan Rusutjärveltä oli erittäin tyytyväinen kesän avaukseen.

”Oli kyllä onnistuneet kisat meillä etenkin, kun aiemmin on ollut isoja ongelmia Prinssin liian suurien menohalujen kanssa. Nyt se ensimmäistä kertaa oli koko kisan hyvin kuulolla ja sain ajaa normaalisti eikä pelkästään pidätellen.”

Tiimityö Helenan ja groomin Salla Vänttilän kanssa sujui hyvin. Kuva: Heli Säisänen.

Ravihistoria näkyy vielä

Helun Prinssi (s. 2006; i. Viesker, e. Helun-Helinä, ei. Heluri; kasvattaja Natasia Enroth) on entinen ravuri. Ruunan viimeiseksi ravistartiksi jäi toukokuun lähtö Vermossa vuonna 2015. Se oli tuolloin itse Pertti Puikkosen valmennuksessa.

Valjakkoajossa kouluosuus on Helenan mukaan ollut heille vaikea, osin Prinssin ravihistorian takia.

”Prinssi jännittyessään alkaa kaatumaan käännökset lapa edellä. Nyt kuitenkin se tuntui edestä pehmeältä ja antoi taivuttaa. Parannettavaa on vielä ’saaveittain’, mutta tämä tunne radasta oli jo pieni läpimurto kaiken sinnikkään harjoittelun jälkeen”, Helena iloitsee.

Tarkkuutta tullut lisää ajoon

Tarkkuuskoetta Helena kuvailee, että se on Prinssin kanssa yleensä keilausta, ja Ypäjälläkin tippui kolme palloa.
”Pidin kuitenkin hyvän temmon yllä ja se riitti tarkkuuden voittoon. Prinssi tuntui edelleen todella hyvältä ja huomattavasti tarkemmalta ajaa kuin ennen.” 

Maratonilla ja tarkkuudessa Helena laittoi ensimmäistä kertaa ohjat kuolaimen alimpaan renkaaseen, ja se sopi selvästi Prinssille.

Valjakon groomina oli Salla Vänttilä ja Ypäjän kilpailu oli Sallan ensimmäinen kerta lajin parissa.
”Kolmipäiväinen kisa oli hänelle kunnon valjakkoajon aivopesu. Meillä toimi hyvin tiimityö niin radalla kuin muutoinkin”, Helena kehuu yhteistyön sujuvuutta.

Valjakkokilpailu käytiin Ypäjän komeissa maisemissa. Kuva: Heli Säisänen

Kärrykeikoilla Prinssi malttaa seisoa

Helena kuvailee ruunaansa todelliseksi urheiluhevoseksi: se on ahkera, vauhdikas, rohkea ja kovakuntoinen. Raviuran jälkeen Helena ja Prinssi ovat harjoitelleet malttamista kuutisen vuotta, niin ratsuna kuin keikkahevosena häissä ja tapahtumissa.

”Vaikka kilpailuissa Prinssi on menevä ja reaktiivinenkin, niin kärrykeikoilla se on aina rauhallinen ja seisoo paikoillaan pitkiäkin aikoja. Täydellinen suomenhevonen siis!” Helena antaa ruunalleen krediittiä.

Helenan kuluvan kauden päätavoite on osallistua suomenhevosten valjakkomestaruuksiin heinäkuun alussa Salossa ja saada siellä samaa tunnetta radoista kuin nyt Ypäjällä.

”Muutoin treenataan kotona melko rennosti, sillä hevosen ylisuorittaessa rentous onkin se tärkein harjoitus ja tavoite.”

Teksti: Jukka Timonen

Alue/kansallinen/3 osakokeen kilpailu, 4.–6.6. Ypäjän hevosopisto:

Lk5 alue, I-ponit, I-II-pparit:

1) Sanna Järvelä SRS / Teerisalon Victor 137,60, … Niilo Launo LoimURa / Friisin Amuletti kesk.

Lk6 alue, hevoset, helppo B:

1) Tarja Ikävalko LOR / Knab-Star Af Nollund 145,18, 2) Helena Kurtto SuoRa / Helun Prinssi 146,48, 3) Heli Raunio SuoRa / Helan Går 189,72, … Kaarina Mäki JaRa / Jekurex kesk.

  • Tamma Helan Går; s. 2010; i. Lastun Leka, e. Helan Hoppu, Jeppo; omistaja Heli Raunio; kasvattaja Hanna Lintu
  • Ruuna Friisin Amuletti; s. 2008; i. Ukkosen Poika, e. Korven Siluetti, ei. Varjo-Luonnos; omistaja Niilo Launo; kasvattaja Anne Friis
  • Ruuna Jekurex; s. 2000; i Aj-Jeku, e. Paloma, ei. Vokker; omistaja Kaarina Mäki; kasvattaja Hannes Arnberg