Näyttelyohjeet

Yleisohjeita näyttelyyn (varmista näyttelykohtaiset ohjeet, jotka voivat poiketa): 

Suosittelemme, että näyttelyyn osallistuvat hevoset on rokotettu voimassa olevien kilpailusääntöjen mukaisesti.

Näyttelypaikalle saavuttaessa ilmoittaudutaan näyttelykansliaan. Muista tuoda mukanasi numerolappu, jonka avulla hevoset voidaan tunnistaa näyttelypaikalla. Hevosta aletaan verrytellä, jotta se notkistuisi ja tottuisi näyttelyn ilmapiiriin.

Hevoset viedään arvosteltaviksi ohjelman mukaisessa numerojärjestyksessä. Ensin esitetään liikkeet käynnissä, jolloin hevosta talutetaan lautakunnasta poispäin kolmion vasenta sivua pitkin. Kun saavutaan ensimmäisen sivun päähän, käännytään oikealle ja jatketaan pitkää sivua pitkin, jonka loputtua käännytään oikealle ja sitten kolmatta sivua pitkin takaisin lähtöpisteeseen. Näin tulevat liikkeet nähdyksi takaa, sivulta ja edestä.

Käynnin jälkeen esitetään juoksuliikkeet samalla kolmiouralla tehden kuitenkin käännökset käynnissä. Mikäli käytössä ei ole kolmiouraa, esitetään liikkeet edestakaisin taluttamalla. Hevosen tulee liikkua suoraan mutkittelematta.

Hevonen asetetaan harjaton puoli arvostelijoihin päin. Arvostelijoiden puoleiset jalat asettuvat normaalisti kohtisuoraan maata vasten, mutta ulkopuoleinen etujalka näkyy hieman toisen takana ja ulkopuoleinen takajalka on taas selvästi toista takajalkaa edempänä. Näin kaikki jalat ovat näkyvissä yhtaikaa. Hevonen tulee pitää hereillä, niin että se seisoo ryhdikkäästi eikä lepuuta mitään jalkaansa.

Esittäjä seisoo aluksi hevosen edessä. Kun tuomari tulee katsomaan hevosta edestä päin, siirtyy esittäjä hevosen vasemmalle puolelle talutusasentoon, jotta hevosen jalka-asentojen tutkiminen on esteetöntä.

Kaksivuotiaat ja sitä vanhemmat hevoset esitetään suitsittuina kuolaimin, jotta niiden hallinta olisi varmempaa. Myös yksivuotiailla voi käyttää kuolaimia, mikäli katsoo sen tarpeelliseksi. Kolmevuotiaan ja sitä vanhemman oriin esittäjän tulee olla vähintään 16-vuotias. Suomenratsujen näyttelyissä esittäjällä/hevosen taluttajalla on aina oltava kypärä ja hanskat. Muistathan, että lähes jokainen hevonen käyttäytyy villimmin vieraissa paikoissa ja siksi riittävän pitkä talutin sekä turvavarustus on tärkeää.