Header kuvitus

Suomenhevonen - sisulla ja sydämellä

Ymori huovuttaa. Kuva: Margit Ticklén.Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen suomalainen hevosrotu. Sitä jalostetaan neljänä eri jalostussuuntana: juoksijana, ratsuna, työ- ja pienhevosena.

Monipuolisten käyttöominaisuuksien ja ulkoisen olemuksen perusteella suomenhevosta voi luonnehtia yleishevoseksi: se on keskikokoinen, hyväryhtinen ja suhteellisen vankkarakenteinen. Luonteeltaan suomenhevonen on yhteistyöhaluinen, pyrkivä ja tosissaan yrittävä. Myös ne yksilöt, jotka rakenteeltaan sopivat parhaiten ratsuksi, pystyvät tarvittaessa helposti vetämään tukkikuormaa tai häävaljakkoa.

Parhaassa tapauksessa saat tutustua suomenhevoseen, joka on kilpaillut raviradalla sekä kärryillä että raviratsastuksessa, tehnyt laukkaennätyksen, osallistunut valjakkoajo-, metsätyöajo- ja käyttöajokilpailuihin, ollut mukana kansallisissa koulu-, este- ja kenttäratsastuskilpailuissa sekä esiintynyt teatterissa ja toiminut vaellushevosena.

Suomenhevosia on noin 20 000. Ratsuksi niistä toivotaan yksilöitä, joilla on nöyrä luonne, kolme puhdasta askellajia ja luonnostaan hyvä ryhti. Alun perin suomenhevosen jalostusvalinta tapahtui kuitenkin kuljetus- ja maataloustyötehtävien mukaan. Nopeat ja sitkeät yksilöt, joilla oli hyvä kestävyys, pärjäsivät pohjoisen vaikeissa olosuhteissa parhaiten. Nämä positiiviset ominaisuudet näkyvät suomenhevosissa edelleen.

Suomenhevosta rotuna voit lukea lisää suomenhevonen.info -sivustolta sekä Tutustu suomenhevoseen -esitteestä.

Tarinoita suomenhevosista suomenhevonen.info-sivuston lisämateriaalia-sivulla.